Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 BISZKOPT: -5 jajek -szklanka cukru -szklanka mąki (najlepiej pół szklanki mąki pszennej, a pół szklanki mąki ziemniaczanej) -łyżeczka proszku do pieczenia KREM: -szklanka mleka -pół torebki budyniu czekoladowego -1/2 kg truskawek -pół słoika konfitur truskawkowych (a gdy nie mamy to zwykłego dżemiku truskawkowego) -2 łyżki żelatyny -2 szklanki śmieteny kremówki -4 łyżki cukru -5 dag czekolady -3 łyżki płatków migdałowych BISZKOPT: Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. W odzielnym naczyniu wymieszać mąkę i proszek do pieczenia i powoli dodawać do masy jajecznej. Nałożyć do przygotowanej tortownicy i piec 25-30 minut w temperaturze 1800C KREM: Żelatynę namoczyć. Budyń przyrządzić zgodnie z przepisem na opkowaniu i dokładnie wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. Połowę kremówki ubić z 2 łyżkami cukru. Wymieszać ją z żelatyną i budyniem. A PÓŻNIEJ... Biszkopt przekroić na pół. Jeden krążek posmarować konfiturami. Połowę truskawek pokroić i równomienie rozłożyć na warstwie konfitur. Na owocach rozsmarować przygotowany wcześniej krem, starając się uformować kopczyk. Przykryć drugim krążkiem ciasta, lekko docisnąć i wstawić do lodówki na godzinę. Resztę kremówki ubić z pozostałym cukrem (2 łyżki). Bitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Na wierzchu poukładac pokrojone w plasterki truskawki. Na środku zrobić wielki, malowniczy kleks z kremówki. Posypaś go tartą czekoladą. Boki ciacha obłożyć płatkami migdałowymi i... gotowe :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.