Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 -5 jajek -1 szklanka cukru pudru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -250 g masła -1 szklanka mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki mąki pszennej (może być krupczatka) -3 budynie o smaku waniliowym -1 cukier waniliowy Całe jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy będą puszyste dodać (najlepiej siejąc przez sito) obie mąki, budynie i proszek. Całość ubijać przez 3 minuty. Masło rozpuścić i wrzące wylać na wyrobione ciasto. Odczekać minutę, a potem ubić na najmniejszych obrotach, aż składniki dokładnie się połączą i od razu przełożyć do przygotowanej, średniej wielkości formy babowej. Piec ok.50 minut w temperaturze 160 stopni. Pięknie zarumienioną babkę wyjąć z piekarnika, przez 10 minut chłodzić w formie, w której się piekła, a później wyłożyć na paterę (czy też inne naczynie, na którym chcemy ciasto zaserwować) i obficie posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. To przepis, który dostałam od mojej kochanej babci i zarazem wspomnienie dziecięcych wakacji... Razem z moim rodzeństwem jedliśmy ją w ilościach hurtowych, najchętniej jeszcze ciepłą, popijając kakao. A babcia tylko się śmiała i robiła kolejne porcje... Dziś ja chętnie piekę ją moim łobuziakom i choć jest taka prosta i "bez bajerów" naprawdę im smakuje :D Widocznie ten typ tak ma :D Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.