Skocz do zawartości

Rafaello-inne niż wszystkie...


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

NA CIASTO: -3 szklanki mąki -2 jajka -1 szklanka cukru -1 kostka (250 g)margaryny -3 łyżki śmietany -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 cukier waniliowy NA KREM: -1 kostka masła (też 250 g) -0,5 l mleka -1 szklanka cukru -2 płaskie łyżeczki mąki pszennej -2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej -1 cukier waniliowy -2 żółtka NO I... -2 paczki wiórków kokosowych (nazwa "Rafaello" do czegoś przecież zobowiązuje :-)) CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części- 2 duże i 1 małą. Tymi dużymi wylepić (dosyć cienko) blachy 25x36 cm, a mniejszą przełożyć do jakiejkolwiek blaszki, bo i tak zostanie później dokładnie rozkruszona. Wszystkie części upiec na złoty kolor- zazwyczaj wystarcza 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Najmniejszy kawałek, jak już wcześniej wspomniałam, rozkruszyć jeszcze ciepły. KREM: Cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru i żółtka zmiksować. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać w 1 szklance mleka i powoli (ucierając) dodać do utartych żółtek. 1 szklankę mleka zagotować z 0,5 szklanki cukru. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę (hmm...zabrzmiało jakbym była zawodowym chemikiem :D) z żółtkami i mąką. Trzymać na małym ogniu nieustannie mieszajac, aż całość zgęstnieje na budyń. Masło utrzeć na puch, dodawać do niego po łyżce ostudzony budyń. Do jednolitej masy dodać 1 paczkę wiórków kokosowych i wymieszać. KRUSZONKA: 1 paczkę wiórków zrumienić na suchej patelni, po czym wymieszać z rozkruszonym ciastem. CZAS ZEBRAĆ WSZYSTKO DO KUPY... :D Pierwszą, wystudzoną już część ciasta posmarować połową kremu. Przykryć drugim plackiem i posmarować resztą kremu. Wierzch obficie posypać kruszonką, lekko ją przyklepując. Schłodzić w lodówce. Ciasto szczerze polecam wielbicielom wypieków słodkich, ale NIE przesłodzonych. Napewno Wam posmakuje :D Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.