Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -4 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia ORAZ: -1 kg jabłek -cukier do smaku -2 galaretki owocowe (ja używam pomarańczowych a Wy użyjcie jakich tylko chcecie :D) -0,5 paczki okrągłych biszkoptów BISZKOPT: Ponieważ większość z Was doskonale wie jak się piecze biszkopt, nie będę się tu produkować :D Zaznaczam tylko,że blaszka jakiej należy użyć ma wymiary 25x36 cm. A PÓŹNIEJ... Jabłka obrać, pokroić w drobne cząstki i udusić z taką ilością cukru,żeby Wam smakowały. Dodać 1 galaretkę w proszku i wystudzić. Następnie wyłożyć na biszkopt, też oczywiście wystudzony. Drugą galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, używając tylko trochę mniej wody. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Na wierzchu poukładać biszkopty. Wstawić do lodówki i poczekać aż stężeje,a później... Później można już jeść :D Przepis odkryłam niedawno i jestem z niego bardzo zadowolona. Co prawda moim zdaniem NIC nie jest w stanie przebić zwykłej, domowej szarlotki na kruchym cieście,ale to jest całkiem niezła jej alternatywa :-) Wygląda bardzo dekoracyjnie, ponieważ biszkopty leciutko zatapiają się w galaretce, dając efekt tak rewelacyjny,że dodatkowa dekoracja jest zbędna. Jeszcze lepiej smakuje :D Naprawdę szczerze polecam! Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.