Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 CIASTO: -25 dag masła roślinnego -6 jajek -2 szklanki mąki -1 szklanka cukru pudru -cukier waniliowy -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia A TAKŻE: -puszka ananasa -gotowy krem do karpatki CIASTO: Utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać kolejno po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich od razu przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę. Przy drugiej trzeba jeszcze popracować :D Należy dodać do niej 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody. Wodę można też zastąpić rumem- ten drobny zabieg bardzo podnosi walory smakowe :D Ciemne ciasto wyłożyć na jasne, które już czeka na nas w blaszce. Na wierzchu ułożyć posiekanego w dosyć dużą kostkę anansa. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok.45 minut. Dalej jest już prosto :D Przyrządzić krem według przepisu na opakowaniu. Równomiernie rozsmarować go na przestudzonym cieście i... pomyśleć o ciekawej dekoracji :D Tym, którym akurat zabraknie weny polecam poprostu zrobić esy-floresy z polewy czekoladowej, albo posypać wierzch ciasta tartą czekoladą. Proste, a jakie apetyczne :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.