Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -6 jaj -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniacznej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREM: -1 puszka mleka skondensowanego słodzonego -1 kostka (250g) masła ORAZ... -8 paczek herbatników BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku. Gdy masa będzie jednolita odłożyć mikser, bo nie będzie już potrzebny. W oddzielnym naczyniu wymieszać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszankę tę dodawać po 1 łyżce do masy jajecznej, pamiętając,że trzeba je łączyć ręcznie, nie mikserem! Od tego zależy pulchność biszkoptu. Gdy ciasto będzie gotowe, przelać je do blaszki o wymiarach 25x36 cm. Piec w temperaturze 180 stopni ok.30 minut. Łatwo można rozpoznać,że ciasto jest już gotowe, ponieważ przybiera apetyczny, złoty kolorek, a jego boki odstają od formy. Biszkopt dokładnie wystudzić i przekroić na pół. MASA: Mleko gotować w puszce 3 godziny, aż zrobi się karmel. Podobno taki sam efekt można uzyskać, gdy przeleje się je do garnka i gotuje 15 minut na wolnym ogniu, stale mieszając, ale jakoś nie odważyłam się na podobny eksperyment, więc nie mogę potwierdzić czy to prawda :D Jeśli chcecie możecie jednak spróbować! Zawsze to pewna oszczędność gazu i czasu :-) Karmel wystudzić. Masło utrzeć na puszystą pianę. Wciąż ucierając dodawać niedużymi porcjami karmel. Zmiksować na idealnie jednolitą masę. 3BIT: Ciasto ułożyć według następujących warstw: -biszkopt -1/5 masy -warstwa herbatników -1/5 masy -warstwa herbatników -1/5 masy -warstwa hebatników -1/5 masy -biszkopt -1/5 masy. Pozostałe herbatniki pokrószyć i posypać nimi wierzch ciasta. Konsumować dopiero następnego dnia, ponieważ herbatniki muszą zmięknąć. Bardzo polecam i życzę smacznego :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.