Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 -3 szklanki mąki -3 dag drożdży -ok.1 szklanka mleka -0,5 szklanki cukru -3 jajka -skórka otarta z jednej cytryny -1 kostka margaryny -szczypta soli -cukier waniliowy NADZIENIE: -powidła śliwkowe -kilka drobno posiekanych orzechów włoskich -rodzynki -skórka pomarańczowa -2 łyżki margaryny do zamaczania -bita śmietana Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Dodać je do mąki. Razem z drożdżami dodać: ubite z cukrem jaja, tłuszcz, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto,dodając w razie potrzeby tyle ciepłego mleka,aby nie było zbyt gęste. Postawić do wyrośnięcia. Następnie formować w ręku małe placuszki, nałożyć na każdy trochę powideł wymieszanych z bakaliami i zlepić, tworząc małe bułeczki (mniej wiecej wielkości jajka). Każdą maczać w roztopionej margarynie i układać ciasno w tortownicy (którą wcześniej nalezy oczywiście wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką). Bułeczki można układać w dwóch warstwach. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 2000C przez 35-40 minut. Ładnie zarumienione buchty po lekkim przestudzeniu oddzielić od siebie. Podawać udekorowane bitą śmietaną (i może jeszcze posypane tarta czekoladą lub cynamonem...). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. W ramach urozmaicenia można zastąpić czasem powidła śliwkowe kremem czekoladowym (takim jak na przykład nutella). Zapewniam-rewelacja!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.