Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 -50 dag gotowanych ziemniaków -25 dag mąki -sól -25 dag twarogu -5 dag suszonych śliwek -5 dag rodzynek -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy -1 kieliszek alkoholu (rum/wódka) -cukier, masło i tarta bułka Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez praskę. Dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść ciasto.Rodzynki i śliwki namoczyć w alkoholu. Później drobno posiekać wraz z skórką pomarańczową, wymieszać z cukrem waniliowym i przetartym przez sito twarogiem.Ciasto podzielić na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozciągnąć w palcach, włożyć w środek łyżeczkę nadzienia, zakleić i utoczyć kulkę. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (powiedzmy... 8 minut :D). Podawać polane stopionym masłem i posypane tartą bułką oraz cukrem. Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.