Skocz do zawartości

Mazurek bakaliowy z kruszonką


pszczółka maja

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki, 3/5 kostki margaryny, pół szklank cukru pudru, 2 żółtka, łyżka startej skórki cytrynowej, szczypta soli Nadzienie: 50 dag bakali (ja daje orzechy, skórkę pomarańczową, suszony ananas, morele, rodzynki), 1/3 kostki masła, pół szklanki cukru pudru, jajko, zółtko, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki bułki tartej, 5 dag płatków migdałowych, 15 dag konfitury malinowej Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier, sól, skórkę cytrynową, margarynę. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na 30 min. Rodzynki spazyć i pokroić bakalie. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, położyć na blachę. Piec 20 min w temp 240 C. Masło, cukier puder, jajko i żółtko wyrobić na masę dodać bułkę tartą, sok z cytryny, płątki migdałowe, wymieszać. Podpieczone ciast (pierwsze) posmarować konfiturą, położyć posiekane bakalie, na wierzch wylać migdałową kruszonkę. Piec jeszcze 15 min w temp 200 C. Przestudzony mazurek udekorować lukrem, orzechami. Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.