Skocz do zawartości

Strusie Jajo


Gość mrówka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mrówka

Dzieńdobry. Podzielę się z państwem kilkoma praktycznymi wskazówkami, dotyczącymi jaj strusich ( które zamierzamy skonsumować ). Posiadam pewną wiedzę na ten temat, ponieważ hoduję strusie i w sezonie nieśnym zmuszona jestem zjadać jaja nienadające sie do klucia, jaja, na które akurat nie znajdzie się kupiec. Jadam je z coraz większą przyjemnością! 1. długo zachowują świeżość, czasem zjadamy jajo trzymiesięczne,przechowywane w piwnicy (duża wilgotność i temp. ok. 16 st. C) 2. nie ma -wbrew potocznej opinii, potwierdzanej tzw.literaturą, większego problemu z wydobyciem jaja ze skorupy, również z podziałem na białko i żółtko 2.a. wystarczy tłuczek do mięsa, wybieramy wierzchołek jaja, jeśli się uda-ten bardziej zaokrąglony, bo jest w nim zwykle komora powietrzna, i delikatnie "natłukujemy na nim pow.ok. 1 cm.śrerdnicy, zdejmujemy potłuczone cząstki skorupki, nakłuwamy błonę, wylewamy do wcześniej przygotowanych dwóch misek, raz będzie wylatywać białko, raz żółtko, a jak będzie zator, wsuwamy słomkę i wdmuchujemy powietrze, które wypchnie zawartość jaja. 2.b. w ten sposób odzyskujemy prześliczną skorupę, o której opowiem, że ma powierzchnię błyszczącą, jakby była wypolerowana, nie widziałam tak pięknych jaj u żadnych in. ptaków, te jaja przypominają raczej jaja jakichś prehistorycznych gadów! (jak je sobie wyobrażam) 3. jajecznica trochę delikatniejsza w smaku od "kurzej, smaczna, polecam z kolorowymi dodatkami, bo jajo strusia usmażone jest blade, oraz polecam na okazje z większą ilością gości: jajo na ok. 8 osób. 4. ciasta !!!!!!! zawsze udają się ze strusim jajem!!!!!! zwłaszcza opadające biszkopty- nie opadają, nie wymagają żadnych proszków do pieczenia!!! ciągle piekę biszkopty dla swoich małych dzieci; cieszę się z tych biszkoptów nie tylko dlatego, że nie zawierają proszku do pieczenia, ale i dlatego, że dodaję do nich znikome ilości mąki, więc podsawowym skł. jest jajo- chyba najcenniejsze żródło...wszystkiego dobrego dla dzieci. 5. jak biszkopty, to i omlety!!! serwuję je dzieciom, gościom na śniadania, mężowi na obiad...uwielbiam je za to, że zawsze się udają, niebywale rosną, nie opadają, nie wymagają dużej ilości mąki, są puszyściusieńkie! ...no i te wydmuszki! polecam monika

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.