Jamaica Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 -2 szklanki śmietany kremówki -4 łyżki cukru pudru -1 opakowanie galaretki wiśniowej -1 opakowanie galaretki cytrynowej -ok. 10 dag bakalii -1 łyżeczka żelatyny W dwóch naczyniach przyrządzić galaretki, zmniejszając o połowę ilość wody. Gdy stężeją pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać niewielką ilością chłodnej, przegotowanej wody, a gdy spęcznieje rozpuścić w małej ilości wrzącej wody i zagotować. Ostudzić. Mocno ochłodzoną śmietanę ubić z cukrem i wymieszać z żelatyną. Należy przy tym pamiętać, że żelatyny nigdy nie wlewa się bezpośrednio do przygotowywanego deseru, lecz 3-4 łyżki tego deseru miesza się z żelatyną, a dopiero później miesza się wszystko razem. Ubitą śmietanę odstawić na chwilę w chłodne miejsce, by lekko stężała. W szklanych pucharkach układać warstwami śmietanę i kostki galaretek, tak aby powstał trójbarwny deser. Każdą porcję posypywać bakaliami. Na wierzchu ułożyć śmietanę i również posypać ją warstwą bakalii. Deser jest tak prosty, że mogą go przygotować nawet najmłodsi miłośnicy kuchni :D Życzę smacznego wszystkim łakomczuszkom!!! :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.