Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 -2 szklanki cukru -ok.3/4 szklanki wody -10 dag miodu -4 białka -15 dag smażonej skórki pomarańczowej -15 dag suszonych fig (lub też daktyli czy moreli) -3 łyżki kakao -wafle Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Oddzielnie zagotować miód i wlać do syropu, gotować około pół godziny. Z białek ubić sztywną pianę i przy końcu gotowania syropu dodawać ją po trochu. Trzymać na ogniu stale mieszając, a gdy masa zacznie gęstnieć dodać drobno pokrojone figi, skórkę pomarańczową i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłą masę wyłożyć niezbyt grubą warstwą na wafel. Przykryć drugim. Jak zwykle w takiej sytuacji obciążyć całość deseczką i odstawić do stężenia. Gotowy nugat można oblać rozpuszczoną gorzką czekoladą (podkreślam GORZKĄ-w innym wypadku deser może być zbyt słodki nawet dla największych łasuchów :D), ale nie jest to konieczne. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.