Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 NA CIASTO: -3 jajka -3 łyżki przegotowanej, ciepłej wody -1 szklanka cukru -1 cukier waniliowy -3/4 szklanki maki krupczatki -1 budyń waniliowy -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia NA KREM: -250 g masła -1 szklanka cukru pudru -2 żółtka -50 ml rumu ORAZ: -1 słoik dżemu morelowego -2 łyżki rumu -0,5 tabliczki ciemnej czekolady -10 g orzechów włoskich -25 g płatków migdałowych -kilka kandyzowanych wiśni CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać wodę, cukier waniliowy i ucierać,aż masa będzie puszysta. Dodać (siejąc przez sito) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Na końcu dodać pianę z białek i wszystko delikatnie połączyć. Ciasto piec przez 30 minut (lub nieco dłużej) w temperaturze 180 stopni w małej tortownicy. Upieczone i wystudzone, przekroić na 3 krążki. KREM: Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i BARDZO powoli wlewać rum. A CAŁOKSZTAŁT MA WYGLĄDAĆ TAK :D Spodni krążek posmarować dżemem (uprzednio lekko podgrzanym i wymieszanym z rumem), przykryć drugim krążkiem, posmarować częścią kremu, położyć ostatnim krążkiem. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Czekoladę zetrzeć, orzechy posiekać. Wymieszać orzechy, czekoladę i płatki migdałowe i taką mieszanką posypać wierzch tortu. Wiśnie przekroić na połówki i ułożyć z nich krąg na brzegu. I tym miłym, wiśniowym akcentem dobrnęliśmy do końca :-) Pozostało już tylko skonsumować nasze dzieło. A do tego to już chyba nikogo namawiać nie trzeba :D Smacznego!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.