Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 -1 szklanka śmietany kremówki -2 żółtka -4 łyżki cukru pudru -1 cukier waniliowy -1 szklanka maku przygotowanego jak na makowiec (tzn.sparzonego, ugotowanego i zmielonego, ale bez żadnych dodatków) -2 płaskie łyżeczki żelatyny -2 szklanki posiekanych bakalii -1 tabliczka gorzkiej czekolady (starta na tarce) -herbatniki, kruche ciasteczka lub rurki waflowe do dekoracji Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na kogel-mogel. Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubić na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku i wystudzoną żelatynę, utarte żółtka i mak. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać i rozłożyć do 6 szklanych pucharków. Odstawić w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin. Przed podaniem każdą porcję posypać bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą i przybrać ciasteczkami. Deser jest o tyle fajny,że można go przygotować praktycznie "przy okazji". Wystarczy przygotować trochę więcej maku, przy pracy nad nadzieniem do makowca. Reszta to już banał :D Może z powodzeniem zastąpić kluski z makiem czy kutię na kolacji wigilijnej w domach, gdzie ktoś z domowników nie toleruje tych dań (czytaj: moje dzieci :-)), ale doskonale odnajduje się też w roli zwykłego deseru np. po świątecznym obiedzie. Polecam i życzę smacznego :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.