M@lgosia Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Składniki na 24 porcje: • 50 g świeżych drożdży • 1 szklanka mleka • 2 łyżki oleju • 3 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 3 szklanki mąki pszennej • 2 żółtka • pół łyżeczki soli oraz marmolada twarda o smaku rózanym Etapy przygotowania 1. W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę. 2. Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny. 3. Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąc na stolnicę i lekko zarobić z dodatkiem mąki. Podzielić ciasto na trzy równe części. 4. Każdą część rozwałkowujemy na okrągło i dzielimy na 8. Przy zewnętrznej stronie nakładamy marmoladę, rogi zawijamy do środka i formujemy rogaliki. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem, zostawiamy do wyrośnięcia. 5. Przed włożeniem do pieca smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy np.makiem lub zmielonymi orzechami. 6. Piec ok. ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. :) Przepis ten znalazłam w Katalogu onet gotowanie (" Z Chudą nie przytyjesz"). Naprawdę warto spróbować, bo robi się szybko a efekt jest rewelacyjny :oops: :) :oops: Cytuj
arabika Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Mam ten sam przepis , pochodzi on z przepisów ciasta z Tupperware Rogaliki te możn robic własnie w tej misce chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić je w normalnej misce Polecam bo są naprawde smaczne :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.