Skocz do zawartości

M@lgosia

Smakowicze
  • Zawartość

    60
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

1 obserwujący

O M@lgosia

  • Tytuł
    Stały bywalec

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Bielsko - Biała
  1. Składniki: -2,5kg ogórków (im mniejsze tym lepsze) -3-4 cebule -2 łyżki soli Zalewa: -1 szklanka cukru -1 szklanka octu -2 łyżeczki słodkiej papryki -2 łyżeczki mielonego pieprzu -2 łyżeczki przyprawy curry -2-3 łyżki posiekanej zieleniny selera Jak przygotować: Ogórki pokroić ze skórka w mniej więcej 2 cm talarki (ja kroje ogórka na 3 części), cebule w talarki. To zasalamy i zostawiamy na 3h (wody nie wylewamy!!!) Zalewa: cukier i ocet zagotowujemy i dodajemy pozostałe składniki zalewy i zostawiamy na 1h. Potem przełożyć ogórki do słoików i zalać zalewą do 3/4 słoika. Pasteryzować 5 min do zagotowania. Ogórki super smakują jako dodatek do drugiego dania, są pikantne i chrupiące, naprawdę polecam:)
  2. Cieszę się, że dżemik smakuje :arrow: U mnie co roku się o niego dopominają :arrow: Pozdrawiam M@łgosia!
  3. M@lgosia

    Fotozabawa

    Proszę bardzo - Ikar ;) A ja poproszę o dużo pieniędzy hehe ;)
  4. M@lgosia

    Fotozabawa

    proszę bardzo: oto mały murzynek w dwóch wersjach;) a ja poproszę o kota w worku;)
  5. Ja również rpzmrażam rybę a potem osuszam papierem. Sypię solą i pieprzem cytrynowym i obtaczam w mące krupczatce tylko bez jajka. Rybę,którą tak robię to moja ulubiona panga. :grin:
  6. M@lgosia

    Smażę Przed Użyciem

    Cześć dziewczyny, ja również podsmażam koncentrat pomidorowy na odrobinie masła. Faktycznie zupka smakuje jak ze świeżych pomidorów. :grin:
  7. Jeżeli chodzi o mycie garnków, to zabierają niestety dość sporo miejsca, wkładam je raczej na dolną półkę. W zwykłych srebrnych (nie firmowych) rdzewieją sruby mocujące uchwyty. Jeżeli coś przypalisz, to chyba bez moczenia się nie obędzie. (wiem, bo kiedyś takich garnków używalam). Teraz nie mam z tym problemów ponieważ zmieniłam te stare na naczynia firmy Woll :razz: i jak narazie jestem z nich zadowolona. Pozdrawiam!
  8. Zmywarka jak już pisałam to piękna rzecz. Ja również używam proszku , soli i nabłyszczacza z Lidla. Proszek jest tani ( 18 zł za 3 kg) bardzo dobry i naprawdę nie odbiega od tych drogich , reklamowanych. Dla mojej 3- osobowej rodzinki mam po trzy kompety: szklanek, talerzy i sztućców. Myję naczynia co dwa dni. Dziewczyny k u p u j c i e !!!!! zmywarkę. Pozdrawiam :wink: :wink:
  9. Witam i bardzo zachęcam Ciebie do kupna zmywarki. Jest to najpotrzebniejszy "mebel" w kuchni, który nie tylko ty pokochasz, ale reszta domowników też!! Sama jestem posiadaczką zmywarki od ośmiu lat (firmy Ariston). Dla mojej trzyosobowej rodziny wystarcza mała na 45 cm. szerokości. Myję w niej wszystko oprócz garnków, bo zajmuja dużo miejsca. Warto zainwestować, zużycie wody jest dużo mniejsze a przede wszystkim zaoszczędzam czas:) Jeden mankament nie wszystkie naczynia nadają sie do zmywarki- trzeba na to zwrócić uwagę kupując np. sztućce. Pozdrawiam :wink:
  10. Ja też Cię witam bardzo serdecznie i smacznie. :razz:
  11. Składniki na 12 sztuk: CIASTO: - 300 g mąki - 1.5 szklanki mleka - szklanka wody sodowej - 3 jajka - sól i olej FARSZ: - 300 g bryndzy - 2 łyżki masła - szkalnaka śmietany - żółtko - koperek - sól Wykonanie: Szykując ciasto, wlewamy do mąki mleko, wbijamy jajka, mieszamy. Solimy i ubijamy, aż powstanie dość luźne ciasto. Smażymy naleśniki. Następnie mieszamy bryndzę z połową śmietany i posiekanym koperkiem. Ewentualnie solimy. Nadziewamy farszem naleśniki i układamy je w żaroodpornym naczyniu. Resztę śmietany mieszamy z żółtkiem i polewamy naleśniki. Zapiekamy w piekarniku i podajemy na gorąco. Koniec :wink: Receptura wg R. Makłowicza - polecam są bardzo oryginalne i pyszne w smaku:)
  12. Cześć Marcin, nie mogę dostać się na chata, pojawia mi się komunikat " nieprawidłowy login lub nazwa użytkownika". Tak jakbym nie była zarejestrowana a przecież jestem. Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomoc. :wink: :wink:
  13. Ja też bardzo lubię orzechy a babka jest naprawdę przepyszna:):) Pozdrawiam Cie :(
  14. Składniki: - 200 g masła lub margaryny - 250 g cukru - 5 jaj - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 10 kropli aromatu cytrynowego - szczypta cynamonu - 100 g czekolady startej na tarce - 180 g orzechów laskowych (zmielonych) - 120 g mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, aromat. Następnie dodać orzechy, mąkę, czekoladę i cynamon. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyc do formy( okrągłej lub keksówki) wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w temp. 170 - 180 stopni przez około 55 min. Wystudzoną babkę posmarować polewą. Pycha :) :(
  15. Dzięki Jamaica za przepis. Upiekłam i wyszedł super placuszek, dokładnie taki sam jak na zdjęciu. kochani ciasto super i naprawdę szybkie w wykonaniu. Pozdrawiam ;-)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.