cyga Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Danie mojej Babci, w dzieciństwie nie lubiłam go, ale teraz zawsze gotuję go dla znajomych razem ze smalcem z jabłuszkiem i gotowaną słoniną z czosnkiem. 0,5 kg kaszy gryczanej 1l mleka kaszę wrzucić na gotujące się mleko pogotować 10 min, owinąć garnek kocem włożyć po kołderkę. 1 k g szpinaku (ugotowany posiekany lub mrożony) 0,5 kg boczku najlepszy surowy 1 duża cebula 2 pęczki szczypioru 1/2 główki czosnku 2 łyżki mąki sól, pieprz Boczek pokroić w kostkę usmażyć (nie zesmażać na twarde skwarki), dodać pokrojoną cebulę zeszklić, dodać pokrojony szczypior, posypać mąką zasmażyć, dodać szpinak, wymieszać chwilę podusić dodać przeciśnięty przez praske czosnek. Wymieszać wszystko razem z ugotowaną kaszą, doprawić solą i pieprzem ciągle podgrzewając. UWAGA łatwo przypala się. Jeszcze raz włożyć w koc. Najlepsze jest kiedy smaki przejdą czyli po 2-3 godzinach. Podawać z mlekiem lub samo jako danie główne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.