Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

cyga

Smakowicze
  • Zawartość

    28
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O cyga

  • Tytuł
    Nowy forumowicz
  1. Pomocy pomocy wymysliłam pietrowy tor na najblizszą niedzielę 40-lecie ślubu rodziców, i nie wiem jak to zrobic mam przepisy na torty dół czekoladowy góra rafaello ale jak to połączyć i czy tak można dowolnie łączyc sobie torty :-)??: /
  2. cukinię średniej wielkości należy pokroić w plasterki ok 0,5 cm, skropić maggi w płynie i grilować
  3. Rzeczywiście lizaliśmy palce i.... talerze. Sos jest nadspodziewanie pyszny, dla tych co nie lubią czosnku zrobilismy odmianę z chrzanem, choć osobiście wolę z czosnkiem. Z ciemnym chlebem było "niebo w gębie". Będzie to popisowe danie na najbliższej imprezie.
  4. cyga

    Tiramisu

    Homogenizowany ale o zwartej "kredowej" konsystencji, tym bardziej że jak zauważyła autorka utarcie żółtek z cukem dodatkowo rozluźnia krem. Ja dodaję do śmietany żelatynę, bo nie lubię jak mi krem wycieka bokami. I z tym moczeniem biszkoptów też proponuję nie przsadzać, zwłaszcza tych typowych do tiramisu "szampańskich" szybko piją.
  5. cyga

    Knedle

    Mam 3 odmiany trukawek i są różnej wielkości, , knedli wychodzi ok 40-50 szt w zależności od wielkości truskawek. Gotowałam je 10 minut, ciasto jest dosyć zwarte i nie rozpada się, należy je tylko dobrze skleić tak jak wszystkie pierogi i knedle i nie gotować na ostrym ogniu, przy gotowaniu pierogów i knedli preferuję raczej delikatne migotanie. To ciasto dobrze klei się. Robiłam je już 3razy. Dobre są z masłem i bułką tartą i posypane cukrem, synek woli odgrzane ma maśle na rumiano i ze śmietaną lub jogurtem. Nadziewałam je też poziomkami po kilka do srodka, też są pycha tylko skleić trudniej. Niedługo jagody tez można je zastosować, chociaż ja lubię jagody w cienkim cieście pierogowym lub w bułkach drożdżowych pieczonych lub parowanych(uwielbiam parowańce lub pampuchy jak kto woli z serem, jagodami lub mięsem)
  6. cyga

    Knedle

    knedle zrobione , bardzo smaczne na świeżo i odgrzewane. Polecam
  7. UWAGA TŁUMACZĘ: żeberko - potocznie: kostka, cząstka, dobra - smaczna, świeża gorzka czekolada- minimum 64% kakao, tzw czekolada wytrawna w- jest dwudziestą trzecią literą alfabetu łacińskiego, dwudziestą ósmą literą alfabetu polskiego używana jako symbol lub skrót (wg wikipedia) sos pieczeniowy - sos robiony na bazie sosu pochodzącego z wypieczonego mięsa może być ciemny lub jasny, często zagęszczany pycha- od słowa pyszne,coś smacznego, dobrego
  8. Ja zrobiłam to wg Doroty zza płota (bez zupy) a ten kubeczek śmietany to było ok 400ml. Smakowało bardzo dobrze. Na suchość czy to kurczaka czy indyka dobrze działa wysoka temperatura, krótkie smażenie i zasada :jeśli masz dużo mięsa to podziel je do smażenia na części tak by mięso smażyło się a nie puściło wodę i gotowało się. Po krótkim smażeniu kiedy mięso bedzie przybierało złocisto-brązowy kolor ale będzie jeszcze sprężyste można je poddusić pod pokrywką nawet dodać niewiele wody. Suchość piersi kurczaka jest też często spowodowana sposobem karmienia (nic na to nie poradzisz) lub zbyt długim mrożeniem. Mięso może być soczyste, wszystko zależy od sposobu przyżądzenia np. do pieczenia piersi w całości należy przede wszystkim piec pierś ze skórą, wcześniej przynajmniej na dobę namoczyć w zalewie z pieprzu, soli i ulubionych przypraw.
  9. cyga

    Knedle

    Dziękuję, to chyba ten przepis na 90 % :-D , są już truskawki tak więc wypróbuję jutro lub pojutrze i odpiszę czy smakuje tak jak tamte. ALE SUPER ŻE SIĘ ZNALAZŁ PRZEPIS :-D :-D :-D
  10. Witam, mieszanka to "Podpiwek" może byc Kujawski, robi go chyba Delecta czerwone opakowanie papierowe z wąsatym chłopem w kapeluszu (rysopis podejrzanego dosyć dokładny) czasem bywa opakowanie z panną a'la pyza na polskich ścieżkach. Na opakowaniu jest cały przepis jak i co, ale uwaga na butelki muszą mieć super zakrętki i uwaga przy otwieraniu plamy na ścianach są bardzo ciężkie do zmycia. Ja otwieram na dworze. Można go też zrobić z kawy zbożowej Anatol z drożdżami i cukrem. Nie polecam inki jest instant a to muszą być ziarna mielone i palone. Kwas chlebowy: 3-4kg skórek z chleba pełnoziarnistego razowego różnego (piekę chleb sama i okrawam skórki) lub chleb razowy pełnoziarnisty (pokrojony w kromki wysuszony) 2 szkl. cukru (część można zastąpić miodem na lato nie polecam smak traci rzeźkość) 4-5 dkg drożdży skórkacytrynowa z 2 cytryn lub sok z 2 cytryn rodzynki ok 10l wody Skórki (nie mogą być zapleśniałe) lub chleb delikatnie podpiec w piekarniku, pokruszyć i wsypać do emaliowanego naczynia lub kamiennego garnaka. Zalać gorącą przegotowaną wodą, z dodatkiem cukru i skórki. Naczynie przykryć i pozostawić na noc ok 10-12 godzin w temp pokojowej (latem krócej 8-9). Następnie przecedzić przez płótno, dodać drożdże roztarte z 1-2 łyżkami cukru,skórkę lub sok z cytryny. Garnek przykryć i pozostawić w temp. pokojowej na 12h. Następnie jeśli jest piana przecedzić i przelać do butelek (najlepiej PET lub stare orężadówki na korek porcelanowy z zamkiem). Do każdej butelki wkładamy po kilka rodzynek do małych butelek 1. Pozostawić w chłodnym miejscu na dwa dni, po tym czasie napój jest gotowy. Uwaga przy otwieraniu, to samo co z podpiwkiem. Przechowywać w chłodzie. Można też zrobić kwas chlebowy na samych skórkach wyprażonych i zalanych gorącą przegotowaną wodą z cukrem, można dodać miód lub rodzynki ale trzeba pilnować zakwasu tak by nie zapleśniał nie był za kwaśny. Tu trzeba mieć więcej doświadczenia, wiedzieć jak obserwować fermentację ja widziałam jak to robi moja babcia, ciężko to wytłumaczyć. Jest jednak bardziej "prawdziwy" i ma specyficzny smak. Po fermentowaniu przez ok 3-4 dni to zależy od pory roku i temp. zlać do butelek zakorkować. Radzę spróbować, doświadczenie to najlepszy nauczyciel. Ja zanim zrobiłam pierwszą udaną babkę drożdżową, kilka wcześniejszych poszło do kosza. Uff ale się opisałam jak bąk albo raczej jak grafoman :D smacznego :D
  11. Wyszły owszem i to podwójnie raz wyszły bo się udały a drugi raz wyszły bo się szybko skończyły. Robiłam bez mięska bo to był piątek a my pościmy w każdy piątek dla zdrowia i zasady. Były polane sosem z prawdziwków pietruszki i cebulki.
  12. cyga

    Knedle

    czy mogłabyś podać nazwę tego przepisu, przejrzałam kilka, ale żaden nie dotyczy ciasta parzonego. :D
  13. Witam, W ferworze dyskusji zapomniałam podziękować za przepis , zrobiłam go bez zupy a z cebulą i przyprawami. Było bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu pozdrawiam Witam, piwa nigdy nie robiłam, robimy tzw podpiwek nie zawiera alkoholu, kupujemy taką mieszankę słodu i zbóż mieszamy z drożdżami i przegotowaną wodą i zostawiamy na kilka dni w zamkniętych butelkach, przy otwieraniu są czasem fajerwerki ale na upalne dni jest wyśmienity, gazowany o posmaku piwa karmi i bez alkoholu, robię też wina i kwas chlebowy do picia na lato. U nas tą mieszankę można kupić bez problemu ale w Realu, Tesco i Leclercu nie spotkałam jej. Niedługo Jolanty tak więc mogę ci wysłać jedno takie opakowanie calkiem gratis.
  14. Witam. poruszyłam kamień który wywołał lawinę. Mieszkam na wsi mam prawie wszystko z własnego ogródka. Wiele ziół zimuje tj, mięta, oregano(lebiodka pospolita)melisa itd inne wysiewam, mam własne jabłka gruszki agest, maliny jeżyny, mleko biorę od sąsiadki, zamiast ananasa używam gruszek w syropie, korzystam też z młodej pokrzywy i łobody (należy sparzyć) rosną wszędzie. Raz na jakiś czas kupujemy 1/2 świni i robimy własne wyroby, do kanapek uzywam pieczonej karkówki czy polędwicy zamiast wędlin ze sklepu. Zamieniam się ze znajomymi na drób, króliki, cilęcinę i jagnięcinę. Zajmuję się domem i prowadzę własny interes więc robię bardzo dużo weków, gotowe sałtki, dżemy, słodkości, nawet warzywa do ryby po grecku i ketchup. Nie zawsze było tak sielankowo, przez 10 lat pracowałam w dużej firmie i wiem że na dom, dzieci odsypianie i cały ten ambaras czesto zostaje kilka godzin tak między 18 a 24, a rano trzeba wygladać świetnie bo własnie jest umówione spotknie z klientem w sąsiednim województwie lub wylot na targi. Dlatego postanowiliśmy zrobić coś ze swoim życiem i zaszyliśmy się na wsi, ale nie każdy tego chce i nie każdy może rozumiem to i szanuję. Ale gdyby ktoś potrzebował rady jak zrobić twaróg, masło czy pokrzywę zamiast szpinaku to służę pomocą :D . Serdecznie pozdrawiam.
  15. cyga

    Knedle

    Witam poszukuję przepisu na knedle ptysiowe, miałam przepis z poradnika domowego ok 15 lat temu :D przepis zginął i żal knedle były bardzo delikatne, super do owoców, robiło się je jakoś podobnie do ciasta na karpatkę czyli mąkę zaparzało mlekiem albo wodą :D nie pamiętam :D ,jeśli ktoś zna przepis to się będę cieszyć jak nie wiem co :D :-) :-D :D :D HELP :D
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.