DeLarge Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2006 Jabłka musza być zupełnie zdrowe, jędrne, dostatecznie dojrzałe. Najlepsze są o smaku winnym, np. antonówki. Na dno garnka kamiennego układa się warstwę liści; liście porzeczkowe, wiśniowe, winogronowe oraz można uzyc odrobiny kopru (jako dodatek). Jako przyprawy można dodać miętę, goździki, cynamon, melissę i macierzankę. Gdy dno naczynia jest wyłożone liśćmi, układamy ściśle pare warstw jabłek (jedną warstwę jeśli garnek nie jest za duży), na to znów liście i tak aż do wierzchu. Wierzch przykrywa się grubą warstwą liści i wyżej wspomnianych ziół. Nastepnie zalewamy wszystko wodą z solą, dając na 10 litrów wody przegotowanej i ostudzonej 15 do 25 dkg soli, na szybkie spozycie - 15 dkg (około 1/5 szklanki). Jeśli chcemy przyspieszyć proces zakiszania można dodać jeszcze 10 dkg mąki żytniej razowej na około 10 litrów wody. Uzupełniony garnek odstawiamy w zaciemnione i chłodne miejsce. Jabłka są gotowe po okresie ok 2 tygodnii (warto poczekać 3 do 4 dni dłużej). Jeśli zalewa jest dobrze zrobiona jabłka nie stracą na wadze, nie skurczą się a będą naprawdę smaczne i co ciekawe bogatsze w witaminy. Polecam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiek50 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2006 DeLarge a możesz powiedzieć do czego można używać tych kiszonych jabłek, byłabym wdzięczna za podpowiedż . :D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 25 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 jest to danie samo w sobie,ale zawsze można coś pokombinować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiek50 Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2006 Za wiele się nie dowiedziałam na temat tych jabłek :-) :-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 ja je jem normalnie, to tak samo jak zjadasz korniszony czy tam dżem...nie kombinowałem z nimi robiąc jakies danie pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.