Dorunia Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2006 -5 jajek -2 1/2 szkl.mąki -2 szkl.cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl.oleju -1 szkl.wody -2 łyżki kakao -olejek Jajka ubić z cukrem,dodawać kolejno resztę składników.Podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao i wylać do formy(ja piekę tę babkę w prodziżu)Najpierw biała część ciasta,a na nią ciemna. SMACZNEGO :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2006 Z podobnego ciasta piekę zebrę tylko w moim przepisie jest 1 szklanka cukru i do jasnej części ciasta daje jeszcze 2 łyżki mąki Wylewam na przemian ciasto łyżkami na środek tortownicy i po upieczeniu wychodzą ładne paseczki zebry Niestety, kiedy do ciasta używałam zwykłej wody czasem powstawała zakalec teraz biorę wodę gazowana i tez problem zniknął.Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 6 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2006 Witam.Ja zawsze piekę tę babkę ze zwykłą wodą i nigdy nie wyszedł mi zakalec,ale teraz spróbuję z mineralną tak jak proponujesz,może będzie jeszcze lepsza. Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiek50 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2006 Na dzisiejsze popołudnie do kawki upiekłam babkę , jest bardzo smaczna i w tak błyskawicznym tępie znikneła ze stołu , że następnym razem upiekę 2 blaszki. :) :) Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2006 Witam. Ja piekę podobną babkę ale dodaję do niej jabłka krojone w grubą kostkę. Znika w szybkim tępie. -8 jajek -1 i 1/3 szkl cukru -cukier waniliowy -3/4 szkl oleju -2 i 1/4 szkl mąki tortowej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jajka zmiksować z cukrami na puszystą masę , dodać mąkę z proszkiem i olej. Wylać na blachę o rozmiarach 28/35 cm. Na ciasto wyłożyć 4 duże jabłka. Piec w temperaturze 170 C przez ok 1 godz. Pozdrawiam i polecam. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Na święta była u mnie ta babka :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiolka Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Doruniu Twoja babka na oleju napewno jest bardzo dobra wiem bo kiedyś jadłam z podobnego przepisu .Pozdrawiam Wiolka. :oops: :oops: :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 Dzisiaj piekłam też tę babkę,ale trochę zmodyfikowałam przepis,a mianowicie dodałam budyń śmietankowy(dosypałam go do mąki tak aby było 2 1/2 szk.jak jest w przepisie) i nie dodałam kakao...jak zdecydujecie się upiec taką wersję zmodyfikowaną to należy ją piec 45 min,a nie jak z kakao 60 min. Nawet nie zdążyłam jej niczym polać,ani posypać bo prawie całą zjedliśmy jeszcze ciepłą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2008 Doruniu piekę babkę z Twojego przepisu tylko zwiększam składniki i wychodzi mi pełna duża blacha. Robiłam w minioną sobotę i na dowód przesyłam zdjęcie,polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2008 Ela ale super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Andy masz rację babką jest super,zwiększam składniki do 7 jaj i naprawdę jest duża blaszka...chętnym podam zwiększony przepis. Pozdrawiam CIĘ DORUNIU bo tylko dzięlki Tobie piekę tę babkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Elu bardzo Ci dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam Ciebie i cieszę się bardzo,że pieczesz babkę z mojego przepisu i że Wam smakuje :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 Babeczka pycha choć ze strachu przed opadnięciem zrobiłam na krupczatce-już tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 Bardzo się cieszę,że babka smakowała...muszę spróbować upiec jak Ty z mąki krupczatki :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.