dareks Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2006 Pieguski z czekoladą 115g masła o temperaturze pokojowej 200g miałkiego cukru 1 jajko, lekko roztrzepane ¼ łyżeczki esencji lub aromatu waniliowego 115g mąki 1 szczypta proszku do pieczenia 100g migdałów, zmielonych 150g kawałeczków czekolady 1.Rozgrzać piekarnik do 180C.Nasmarować 2 blachy miękkim masłem i wstawić do lodówki. 2.Drewnianą łyżką lub mikserem utrzeć masło i cukier na lekką, puszystą masę. Stopniowo dodawać jajo i wanilię, dobrze ubijając po każdej porcji. 3.Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Mieszankę tę wsypać do masy w dwóch partiach, dobrze wymieszać po dodaniu każdej porcji. Na koniec dołożyć kawałeczki czekolady. 4.Masę podzielić na 24 porcje, uformować kulki i umieścić je na blachach, pamiętając o odstępach. Przed włożeniem do piekarnika kulki należy lekko spłaszczyć. Piec 15-20 minut, do momentu, gdy się zrumienią. Po zdjęciu z blachy wyłożyć na metalową podstawkę, pozostawiając do ostygnięcia. Z pozostałą częścią ciasta postępować w podobny sposób, blachy przygotować jak w pkt 1. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.