halinka:0 Opublikowano 22 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2006 szukam przepisu na paleck ferrero roche i tort pszczółka z gory dziekuje moze byc na maila halina_pawlicka@o2.pl :-) Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Halinko, mam coś takiego: Tort kokosowo - budyniowy czyli Pszczółka Maja :oops: :oops: :-P Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 20 dag masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy 4 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jasna masa (kokosowa): 15 dag masła 5 łyżek mleka 1 szklanka cukru 20 – 25 dag kokosu Ciemna masa (budyniowa): 1/2 litra mleka 2 budynie czekoladowe 30 dag masła 1/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy Do dekoracji: biała czekolada gorzka czekolada Wykonanie: :-) Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dalej ucierając dodawać mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką średniej wielkości tortownicę (o średnicy 24-25 cm). :-) Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Dodać mleko, cukier i wymieszać. Następnie wsypać kokos, wymieszać i troszeczkę pogotować. Powstałą masę ostudzić i wyłożyć na surowe ciasto, a następnie całą tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 st. C. Ostudzić. :) W 3/4 szklanki mleka rozpuścić budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać łyżka ostudzony budyń. Powstały krem wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto. Troszeczkę kremu odłożyć i posmarować nim boki tortu. :) Czekolady pokroić osobno w kostkę lub zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wierzch tortu posypać czekoladą, robić paski na przemian raz z białej czekolady raz z gorzkiej (takie paski ja ma pszczółka). :-D Tort schłodzić w lodówce. Smacznego :-P :-P :D Cytuj
halinka:0 Opublikowano 25 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 Dzieki Ci Dorotko za przepis :-) pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.