Pola Połetek Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Składniki: 3 szklanki mąki krupczatki 1 kostka masła 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki śmietany 5 żółtek proszek do pieczenia cukier waniliowy 1,5 kg renet cynamon, rodzynki, cukier kryształ do posypania jabłek Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i resztę składników i wyrobić najpierw nożem a potem szybko zagnieść jednolite ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć dno i boki blaszki, posypać cukrem kryształem i rodzynkami a następnie wyłożyć pokrojonymi jabłkami, posypać cukrem i cynamonem. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na ciemno złoty kolor. Przed pieczeniem można posypać kruszonką lub po upieczeniu przed podaniem można ozdobić bitą śmietaną. Cytuj
DeLarge Opublikowano 28 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2006 Pozwolę sobie odświeżyć ten temat choćby z tego powodu że słodycze są rzadkim gościem w moim menu, do rzeczy. Dziś zostałem poczęstowany szarlotką właśnie z cynamonem i świetną kruszonką jednak końcowy dodatek był zgoła inny. Zamiast bitej śmietany zaserwowano mi na jeszcze bardzo ciepłej szarlotce kulkę lodów waniliowych...po prostu niebo w gębie Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 3 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Na pewno bardzo dobre! Tak bardzo po amerykańsku ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi