Skocz do zawartości

Szarlotka Babci Wandy


Pola Połetek

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 3 szklanki mąki krupczatki 1 kostka masła 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki śmietany 5 żółtek proszek do pieczenia cukier waniliowy 1,5 kg renet cynamon, rodzynki, cukier kryształ do posypania jabłek Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i resztę składników i wyrobić najpierw nożem a potem szybko zagnieść jednolite ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć dno i boki blaszki, posypać cukrem kryształem i rodzynkami a następnie wyłożyć pokrojonymi jabłkami, posypać cukrem i cynamonem. Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na ciemno złoty kolor. Przed pieczeniem można posypać kruszonką lub po upieczeniu przed podaniem można ozdobić bitą śmietaną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pozwolę sobie odświeżyć ten temat choćby z tego powodu że słodycze są rzadkim gościem w moim menu, do rzeczy. Dziś zostałem poczęstowany szarlotką właśnie z cynamonem i świetną kruszonką jednak końcowy dodatek był zgoła inny. Zamiast bitej śmietany zaserwowano mi na jeszcze bardzo ciepłej szarlotce kulkę lodów waniliowych...po prostu niebo w gębie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno bardzo dobre! Tak bardzo po amerykańsku ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.