szylwus Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Ciasto: 25 dag mąki 5 dag masła 125 ml ciepłej wody szczypta soli 1 łyżeczka oliwy Nadzienie: 50 dag śliwek węgierek 30 dag chudego twarogu 3 jajka 1 łyżka cukru cukier waniliowy 7 dag masła 10 dag herbatników starta skórka cytrynowa Wykonanie: Mąkę zagnieśc z masłem,wodą i szczyptą soli.Wyrobić.Posmarować oliwą,przykryć i odstawić na 30 minut.Śliwki umyć, wydrylować, pokroić.Twaróg wymieszać z cukrem, jajkami, cukrem waniliowym, 2 dag masła i skórką cytrynową.Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką ściereczce o wymiarach 30x0 cm(ciasto powinno byc tak cieniutkie,że wzorek na ściereczce powinien być przez nie widoczny).Resztę masła roztopić i posmarować nim ciasto.Posypać pokruszonymi herbatnikami,wyłożyć masę serową oraz pokrojone śliwki(najlepiej pokroić śliwkę na 8 części i tak postępować z innymi śliwkami), pozostawiając z każdej strony po 4 cm bez obłożenia.Zwinąć brzegi do środka, zrolować ciasto i ułożyć "szwem" do dołu na blasze wyłożonej pergaminem.Strucleę posmarować resztą masła i piec ok 35 minut w temperaturze 180 stopni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.