szylwus Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Składniki: 25 dag mąki 4 jajka 25 dag serka homogenizowanego 12 dag suchej masy makowej 4 brzoskwinie z puszki kilka świeżych morel 7 łyżek masła 3 łyzki oleju 4 pszenne tosty(okrojone ze skórki) 3 łyzki rumu skórka z cytryny szczypta soli Wykonanie: Zagnieść gładkie ciasto strudlowe zmąki, 2 łyżek oleju, 1 jajka, szczypty soli i połowy szklanki ciepłej wody.Dokładnie wyrobić, ulepic kule, posmarować ją 1 łyżka oleju.Zawinąć w folię i włozyc na 1 godzinę do lodówki.Tosty pokroic w drobną kostkę, dokładnie wymieszac z serkiem, 3 jajkami, skórką cytrynowa, masą makową i cukrem.Morele i brzoskwinie pokroic w cienkie cząstki.Stopic masło.Ciasto strudlowe cieniutko rozwałkować na posypanej maką ściereczce(tak aby wzorek na ściereczce był przez ciasto widoczny).Posmarowć masłem.Na cieście rozłożyc masę serową i owoce, założyć brzegi i uformowac strudel.Umieścić na blasze wyłozonej pergaminem,posmarować resztą masła.Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Pozdrawiam i życzę smacznego:)) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.