Skocz do zawartości

"makumba" Renii


jagra

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt: 7 jajek, 1 szkl.cukru, 1szkl. mąki tortowj(niepełna),1/2szkl.mąki ziemniaczanej,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,1 czubata łyżka kakao. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając.Dodawać po 1 żółtku ubijając dalej.Mąki, proszek i kakao wymieszać razem przesiewając przez sito.Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką.Spód formy prostokątnej włożyć papierem i upiec biszkopt. Masa: 1l śmietany 36%,2 gorzkie czekolady,2 łyżki kakao,2 małe cukry waniljowe. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej (rada;2 czekolady razem owijam złotkiem ), dodać kakao,cukier waniliowy.Śmietanę przed ubiciem schłodzić w zamrażarce około 15 minut, pod koniec ubijania dodać czekoladę z pozostałymi składnikami.Biszkopt odwrócić spodem do góry, przeciąć,pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem (niecałe 0,5l gorącej wody,3/4 szkl.cukru i około 1 łyżeczki kwasku cytrynowego.Poncz ma być słotko-kwaśny.Wystudzić).Na tak przygotowany biszkopt rozsmarować połowę masy,przkryć drugą warstwą i nasączyć resztą ponczu.Rozsmarować pozostałą cześć masy. Wierzch udekorować polewa czekoladową w esy-floresy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.