Skocz do zawartości

Kwaszony Czosnek


grill

Rekomendowane odpowiedzi

tyle udało mi sie wygooglować

Składniki:

10 dużych główek czosnku

(najlepiej o fioletowym odcieniu i jak największych ząbkach)

1 łyżka soli

10 łyżeczek gorczycy

10 ziarenek pieprzu

duży pęk kopru z baldachami

liście wiśni, dębu, chrzanu ? zależnie od gustu

Przygotowanie:

(podobnie jak ogórków kwaszonych)

1.Przygotuj i wyparz 10 słoików po dżemie (0,5 litrowych).

2.Obierz każdy ząbek czosnku z łupin, wypłucz.

3.Przygotuj zalewę: 5 litrów dobrej wody zagotuj z solą, lekko wystudę.

4.W słoiki powkładaj: na dno pół baldachu kopru, potem luęno ząbki czosnku, na

wierzch znów koper. Dołóż po łyżeczce gorczycy, kilka ziaren pieprzu, kawałek

chrzanu i parę liści. Zalej letnią solanką.

5.Zamknij słoiki luęno i odstaw. Po mniej więcej tygodniu, gdy czosnek zacznie

fermentować, dokręć pokrywki i odstaw w chłodne miejsce.

6.Jedz na wiosnę, w sezonie przeziębień. Super zdrowe! (czosnek kwaszony odstraszał

od dawnych Polan wampiry, równie skutecznie, jak surowy, a przy tym mniej śmierdział

:) ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.