ina12 Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 1 kg ogórków, łyżka soli. Na zalewę: 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 3 łyżki octu 10% czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, suche nasiona kopru, pół łyżeczki nasion gorczycy. Bardzo wyrośnięte ogórki obrać, przekroić wzdłuż, oddzielić gniazda nasienne, pokroić w słupki. Ogórki posypać solą i pozostawić na kilkanaście godzin. Odcedzone z soli zalać goracą zalewą i znów pozostawić na kilka godzin. Następnie wyjąć, ułożyć w słojach, dodać przyprawy. Zalewę zagotować, jeżeli trzeba to zakwasić lub dosłodzić. Napełnić słoje z ogórkami zalewą i poddać pasteryzacji. Są bardzo dobre i delikatne w smaku. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Witam1 Jak długo pasteryzować ? Przymierzam się do tego przepisu ,bo jest łagodny w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Witam, ja pasteryzuję do momentu zagotowania się wody. Przepraszam że wcześniej nie udzieliłam odpowiedzi bo mnie nie było. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Dziekuję za odpowiedż .Wprawdzie już pikle zrobione ,ale będę pamiętać na przyszłość.Ja chwilę pogotowałam ,mam nadzieję ,że to nie zaszkodziło, bo w słoikach wyglądają ładnie.Trochę doprawiłam octem i cukrem po zagotowaniu drugi raz zalewy.Bardzo mi odpowiadają w smaku. Dziękuję za przepis ,pozdrawiam serdecznie . :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Za bardzo się rozpędziłam z wstawianiem zdjęć i są wstawione dwa.A nie umiem wykasować jednego. Możę ktoś mi powie jak mam to zrobić ? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 :grin: Zdarza się. Jak to odkręcić: klikasz Zmień -> Pełna edycja postu. Otwiera się okno edycji postu - w sekcji dotyczącej załączników klikasz trójkącik przy "Zarządzaj aktualnymi załącznikami" i klikasz na czerwony krzyżyk obok jednego z załączników. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Dziękuję bardzo za odpowiedż. Jestem początkującą ,"uzależnioną" :grin: forumowiczką i pewnie jeszcze nie raz będę potrzebowała Twojej pomocy. Pozdrawim serdecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Figiel dziekuję za wiadomość i cieszę się że smakują i grzyby też robię bardziej łagodne bo nie lubimy przetworów mocno kwaśnych. Jeżeli gotowałaś tylko małą chwilę to jest wszystko w porządku bez obaw. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Witaj ino! Muszę odpowiedzieć jak te pikle wyszły.Dziś otworzyłam słoik do obiadu...są w sam raz ,myślałam ,ze gotowanie im zaszkodzło.Smaczne i nie miękkie.A co do grzybów to w tym roku chyba nie wykorzystam tego przepisu ,bo u nas nie było dużo ,a te co były to robaczywe. Pozdrawiam serdecznie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Figiel z tego przepisu nie robi się grzybów, ja tylko napisałam że grzyby też robię o łagodnym smaku i podałam przepis na grzyby marynowane ale nie pamiętam na jakiej stronie. Dziękuję za wiadomość. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Ina, dziękuję za zwrócenie uwagi na mój post i wyjaśnienie.Zajrzę na przepisy, na marynowane grzyby. Zeby tylko chciały rosnąć ;) .A swoją drogą podziwiam Ino Twoją skrupulatność w czytaniu postów i cierpliwość w wyjaśnianiu nam wszystkiego. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi