ina12 Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 1 duży kalafior Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka gałka muszkatołowa, sól, pieprz Do panierowania: 2 jajka bułka tarta masło lub olej do smażenia Kalafior ugotować, gdy ostygnie podzielić na różyczki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy makę i mieszamy. Wlewamy mleko i gotujemy aż beszamel będzie bardzo gęsty. Doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Każdy kawałek kalafiora obtaczamy w sosie beszamelowym i tartej bułce, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce tartej. Tak opanierowane kawałki kalafiora wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Potrawę podajemy goraco, przybraną natką pietruszki. ina12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.