ina12 Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2006 1 duży kalafior Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka gałka muszkatołowa, sól, pieprz Do panierowania: 2 jajka bułka tarta masło lub olej do smażenia Kalafior ugotować, gdy ostygnie podzielić na różyczki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy makę i mieszamy. Wlewamy mleko i gotujemy aż beszamel będzie bardzo gęsty. Doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Każdy kawałek kalafiora obtaczamy w sosie beszamelowym i tartej bułce, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce tartej. Tak opanierowane kawałki kalafiora wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Potrawę podajemy goraco, przybraną natką pietruszki. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.