aga0992 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki oliwy 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 0,5 szkl. mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 galaretki wiśniowe 2 serki homogenizowane waniliowe powidła lub dżem wiśniowy wiśnie drelowane Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, dodawać po trochę cukier, nadal ubijając. Póżniej dodać żółtka i olej delikatnie mieszając. Następnie wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę i poukładać w nim wiśnie. Piec ok. 20 min. temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu poczekać aż wystygnie i biszkopt przekroić na pół. Serki homogenizowane wymieszać mikserem z jedną galaretką i tą masą posmarować jedną połowę biszkoptu. Drugą połową przykryć to. Następnie powidłami lub dżemem ozdobić na wierzchu, układając paski na ukos. Schłodzić w lodówce, aby masa i galaretka dobrze stężały. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.