Biszkopt:
8 jajek
szczypta soli
2 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli i ubić pianę. Następnie, dalej ubijając, dodawać po trochę cukier. Następnie, delikatnie mieszając, dodawać kolejno żółtka, później obydwie mąki wymieszane razem z proszkiem. Masę podzielić na dwie części, rozsmarować na blaszki wyłażone papierem śniadaniowym wysmarowanym olejem. Biszkopty włożyć do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i piec na jasnozłoty kolor.
Jabłka:
1 - 1,5 kg jabłek (lub mus ze słoika)
2 łyżki cukru
0,5 opakowania żelatyny
1 szkl. wody
Jabłka obrać, pokroić i ugotować z nich mus. Dodać cukier, a na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie. (Tą masę najlepiej przygotować na początku, bo długo stygnie.)
Krem:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
3 szkl. mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
7 żyżek cukru
2 żółtka (ciałka można dodać do biszkoptu)
2 szkl. mleka zagotować z cukrem. Resztę składników wymiieszać razem, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzoną masę zmiksować z 0,5 kost. masła.
Przełożenie ciasta:
Na spód dajemy biszkopt, na który wylewamy tężejące jabłka i przykrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy kremem budyniowym. Na krem wykładamyi okrągłe biszkopty namoczone w alkoholu. Polewamy je polewą czekoladową i na środek każdego biszkoptu kładziemy po rodzynku
SMACZNEGO!!!!!!!