Skocz do zawartości

Bełt Na Sztywno


uretan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomniałem sobie o znakomitym sezonowym deserze, który łączy zalety używki, smakołyku i konia trojańskiego. Nazwa - jak wyżej Składniki: 2 litry wiśniowego bełta (tani napój alkoholowy, ludowy tzw. nalewka wiśniowa), 4 torebki galaretki wiśniowej (UWAGA! torebki są różne. Należy wziąć tyle galaretek, żeby było na co najmniej 2,5 l galarety), garść ciemnych wisienek (mogą być mrożone), 200 ml czystej wódki, bita śmietana w aerozolu, cukier. Za pomocą tego deseru zaskoczyłem rok temu gości pewnej Anny. Jeść się on pozwala świetnie... Galaretki rozprowadzić w minimalnej ilości wrzątku (najlepiej 2 szklanki). Bełt ogrzać do ok. 50 stopni (broń Boże nie zagotować). Dokładnie wymieszać z galaretkami z wodą - do chwili całkowitego rozpuszczenia, dodać wódkę. Wlać do miski, wstawić do lodówki. Wiśnie wydrylować, lekko posypać cukrem. Z zastygłego bełta formować łyżką fantazyjne porcje, przybrać wisienkami i bitą śmietaną. Podawać z jak najmniejszymi łyżeczkami :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.