amelia1 Opublikowano 1 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2006 Składniki: 500g makaronu 8 plasterków szynki (dowolnej, według upodobania) 300g pieczarek 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 200g śmietany 30% 150g startego sera żółtego(ementaler, gouda) oliwa z oliwek lub olej sól pieprz Sposób wykonania: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki płuczemy, obieramy i kroimy na plasterki, ząbek czosnku obieramy i miażdżymy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy pieczarki, szynkę oraz czosnek i dusimy 10 min. Makaron wkładamy do dużego garnka, zalewamy 5 litrami wrzątku, solimy, dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy al dente(6-8 min). W czasie gotowania makaronu łączymy śmietanę z jajkiem i serem, dokładnie mieszamy, wlewamy na patelnię z pieczarkami oraz szynką i gotujemy, mieszając, na małym ogniu przez 2 minuty aż sos zgęstnieje. MAkaron odcedzamy, łączymy z sosem, nakładamy na talerze, dekorujemy listkiem pietruszki i podajemy. Smacznego!!! porcja dla 4 osób, czas przygotowania 30 minut, koszt około 11 zł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.