Składniki:
pół litra mleka
7 żółtek
3/4 szklanki cukru
250ml śmietanki kremówki
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, jak się już ubiją to małym strumieniem wlewać do nich ciepłe mleko (nadal na parze). Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i nadal ucierać, aż do ostygnięcia. Śmietankę ubić i dodać do ubitych żółtek. Przełożyć do maszynki do
lodów lub innego naczynia, włożyć do zamrażalki (pamiętać o mieszaniu co
kilkanaście minut, aby lody były puszyste). Można do tych lodów dodawać różne dodatki, należy robić to na końcu, ale przed
włożeniem ich do zamrażalki.
Pamiętajcie, że po dodaniu mleka do żółtek masy przybywa bardzo dużo, trzeba odrazu mieć dużą miseczkę bo inaczej masa nam się rozleje na kuchenkę.
Ja osobiście polecam same śmietankowe są naprawdę pyszne i nie trzeba dawać tak dużo cukru, ja zmniejszam porcję cukru do ok. pół szklanki i są pyszne, polewam polewą
czekoladową i ozdabiam wiórkami kokosowymi.
Polecam sa naprawdę lepsze niż te ze sklepu.
Smacznego