Skocz do zawartości

Miodownik (inaczej)


Mysza

Rekomendowane odpowiedzi

Miodownik

Ciasto:

35 dkg mąki

25 dkg miodu

2 łyżki cukru pudru

5 żółtek lub 3 całe jajka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

5 łyżek kwaśnej śmietany

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka stopionego tłuszczu ( tzn. łyżka już rozpuszczonego tłuszczu )

Z podanych składników zarobić ciasto – wystarczy wszystko wrzucić do miski i wymieszać na jednolitą masę mikserem lub po prostu łyżką. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozsmarować na pergaminie ( standardowa wielkość arkusza papieru śniadaniowego ). To smarowanie jest zajęciem nieco irytującym, ale z każdą kolejną porcją ciasta staje się łatwiejsze w wykonaniu. Nie przerażajcie się grubością rozsmarowanego ciasta, w trakcie pieczenia sporo urośnie. Każdy placuszek piec na złoty kolor ( w dobrym piekarniku zajmuje to dosłownie kilka minut ). Z jeszcze gorących natychmiast zdejmować papier.

Krem budyniowy:

25 dkg masła lub „Kasi”

2 niepełne szklanki mleka

budyń śmietankowy

1 lub 2 żółtka

Ugotować budyń, nieco bardziej gęsty niż by to miało wynikać z przepisu na opakowaniu (przy czym razem z proszkiem budyniowym rozprowadzić w zimnym mleczku żółtko/a). Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniową ostudzony budyń. Dosłodzić według uznania cukrem pudrem.

Miodowe placuszki przełożyć kremem. Wierzch miodownika polać stopioną czekoladą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.