Mysza Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Miodownik Ciasto: 35 dkg mąki 25 dkg miodu 2 łyżki cukru pudru 5 żółtek lub 3 całe jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka stopionego tłuszczu ( tzn. łyżka już rozpuszczonego tłuszczu ) Z podanych składników zarobić ciasto – wystarczy wszystko wrzucić do miski i wymieszać na jednolitą masę mikserem lub po prostu łyżką. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozsmarować na pergaminie ( standardowa wielkość arkusza papieru śniadaniowego ). To smarowanie jest zajęciem nieco irytującym, ale z każdą kolejną porcją ciasta staje się łatwiejsze w wykonaniu. Nie przerażajcie się grubością rozsmarowanego ciasta, w trakcie pieczenia sporo urośnie. Każdy placuszek piec na złoty kolor ( w dobrym piekarniku zajmuje to dosłownie kilka minut ). Z jeszcze gorących natychmiast zdejmować papier. Krem budyniowy: 25 dkg masła lub „Kasi” 2 niepełne szklanki mleka budyń śmietankowy 1 lub 2 żółtka Ugotować budyń, nieco bardziej gęsty niż by to miało wynikać z przepisu na opakowaniu (przy czym razem z proszkiem budyniowym rozprowadzić w zimnym mleczku żółtko/a). Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniową ostudzony budyń. Dosłodzić według uznania cukrem pudrem. Miodowe placuszki przełożyć kremem. Wierzch miodownika polać stopioną czekoladą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozena Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 Robilam ostatnio to ciasto po bardzo dlugiej przerwie pieczenia i zapomnialam jak sie je robi.Tak ciezko rozsmarowuje sie na blaszce nastepnym razem zmiksuje najpierw jajka z cukrem .Nie dodaje pani karmelu do ciasta 5 lyzek cukru i 4 lyzki wody niech bedzie dosc ciemny jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mysza Opublikowano 17 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2006 Ślicznie dziękuję za 'karmelową' radę ;) Następnym razem na pewno wypróbuję! Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.