Adamo Opublikowano 24 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2006 SKŁADNIKI: gotowane ziemniaki mąka 1 jajko 15 dag cienkiej kiełbasy 30 dag "kiszki pasztetowej"(najlepiej wieprzowej) 1 cebula Trudno mi określić dokładne proporcje na ciasto, bo to zależy od rodzaju ziemniaków i mąki, ale myślę, że mam do czynienia z profesjonalistami, więc sobie poradzicie. Robimy ciasto takie jak na kopytka: Gotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy farsz: Przekręcamy przez maszynkę kiełbasę i cebulę, następnie podsmażamy to na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do wyciśniętej ze skórki "kiszki pasztetowej" i wyrabiamy łyżką na jednolitą masę. Formujemy kotleciki: Zawijamy w ciasto farsz, podobnie jak pierogi (tylko musi być grubiej ciasta) i formujemy płaskie kotlety, które gotujemy we wrzącej osolonej wodzie aż wypłyną. Można podawać na gorąco z dowolnym sosem i surówką, lub przypieczone na złoty kolor na patelni. :oops: SMACZNEGO :roll: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.