ali Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Ciasto 3 jaja 12 dkg cukru pudru 15 dkg tłuszczu 9 dkg mąki pszennej 9 dkg mąki ziemniaczanej 1 dkg proszku do pieczenia cukier waniliowy Mak 2 jaja 15 dkg maku 15 dkg cukru pudru 1 dkg tartej bułki cukier waniliowy olejek rumowy lub migdałowy można dodać 1-2 łyżki kakao lub miodu Ciasto: Tłuszcz i cukier utrzeć, dodając po 1 całym jajku. Utartą masę połączyć z mąką i proszkiem - lekko wymieszać. Mak: Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Bułkę tartą przesiać. Białka ubić na sztywno. Mak sparzyć, zemleć, połączyć z żółtkami, pianą i bułką - lekko wymieszać. Ciasto wylać do wąskiej blaszki, a na to wzdłuż blaszki /przez środek/ mak. Piec ok. 45 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.