ali Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Ciasto: 16 dkg margaryny 40 dkg mąki 20 dkg cukru pudru 1 żółtko 2 całe jaja 2 płaskie łyżeczki proszku Mak: 2 jaja 20 dkg cukru 20 dkg maku zapach migdałowy orzechy posiekane Ser: 50 dkg sera 5 jaj 10 dkg masła 25 dkg cukru pudru 1 kopiata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku zapach, bakalie Jabłka: 1,5 kg jabłek cukier do smaku /15-20 dkg/ galaretka agrestowa lub pomarańczowa Ciasto: Składniki wysiekać, szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Z jednej części upiec oddzielny placek, z drugiej zrobić placek pod mak i ser /drugiego placka nie piec na razie - pozostawić w blaszce surowy/. Mak: Całe jajka ubić z cukrem, dodać mak sparzony i zmielony oraz pozostałe składniki, wymieszać. Wyłożyć na surowy placek. Ser: Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku - ucierać, potem dodać ser - utrzeć, na koniec dać proszek i ubitą pianę i lekko wymieszać. Ser wyłożyć na mak. Teraz placek upiec na złoty kolor. Jabłka: Jabłka usmażyć z cukrem, do gorących dodać galaretkę /proszek/ i wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony, ostudzony już placek makowo-serowy, przykryć plackiem upieczonym odrębnie. ńa wierzch polewa, ew. potrzepać wiórkami kokosowymi. Cytuj
ali Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zróbcie to ciasto, jest pyszne i ładnie się prezentuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.