monia79 Opublikowano 1 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2006 Przepis ten mam od teściowej, stosuję go zawsze gdy mam mało czasu na zrobienie obiadu, szybki i prosty i dobry, ale zostawiam to waszej ocenie. podaję go z ziemniakami i surówką, bez znaczenia jaką. SKŁADNIKI: - 1 kurczak - 3 czerwone cebule - 3 białe cebule - 1 szklanka rosołu( może być z kostki) - 1 szklanka białego wina - 2-3 liście laurowe, olej, mąkę, sól, pieprz Kurczaka umyć, poporcjować, natrzeć solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Na patelni podsmażyć kurczaka, dodać cebulę i razem dusić jakieś 10 min. Wlać rosół, białe wino i wrzucić listki laurowe. Przykryć i na małym ogniu dusić jeszcze ok. pół godziny. Na końcu zagęścić sos łyżką mąki. zamiast kurczaka mogą być piersi, a wino powinno być wytrawne nadaje wtedy lekko cierpki posmak potrawie Cytuj
Wiolunia Opublikowano 2 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Moniu robię podobnie jak Ty kurczaka w cebulkach ale bez wina i liścia laurowego też jest dobry pozdrawiam Wiolunia :roll: Cytuj
monia79 Opublikowano 2 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2006 Wioluniu następnym razem zrobię tak jak piszesz. dzięki za podpowiedź :roll: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.