iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Masę makową można kupić gotową jest bardzo dobra i nie ma zachodu z makiem z mieleniem itd. już nie wspomnę o bałaganie jaki się robi przy mieleniu, a ser to jak na sernik podam ci przepis na wkładkę serową. Wkładka serowa: 60 dkg sera 15 dkg masła 30 dkg cukru 6 jaj 1 łyżka budyniu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny. Żółtka ucierasz z cukrem dodajesz ser i pozostałe składniki a na końcu białka ubite i pieczesz w tem: 190 st. Ja tej wkładni używam do przekładania placków albo wylewam na ciasto kruche jak jest w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakalec Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Super - wielkie dzieki!!! Nie mam nic przeciwko robieniu masy makowej, bo wlasnie zwinelam tesciowej maszynke do milenia i nie moge sie doczekac by jej uzyc... :-D A ze jestem za granica ciezko mi dostac niektore produkty, jak masa makowa gotowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Tradycyjnie każdego roku na moim świątecznym stole gości dziwak-bardzo smaczne ciacho i dość proste. A jeżeli kupimy gotową masę makową to i szybkie. Polecam i wstawiam foteczki...pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Bardzo apetyczny ten dziwak :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Elu piękne ciasto, jak zawsze! Czy użyłaś gotowej masy makowe czy zrobiłaś ją sama? I jak długo należy piec te kruche placki? (wystarczy około 20 minut do zrumienienia?). Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Dziękuję Aniu i Kingo-naprawdę jest smaczny....jeżeli chodzi o masę makową to w tym roku użyłam gotowej i mogło być jej troszkę więcej-miałam dość sporo obowiązków i poszłam na łatwiznę-zawsze robiłam sama... Placki możesz piec na oko tak do złapania złotego kolorku-myślę że 20 min wystarczy... Pozdrawiam i polecam to ciacho.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zapomniałam jeszcze zapytać czy tą gotową masę makową należy wymieszać pianą z białek przed pieczeniem czy już nie? Dzięki za odpowiedź. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Kingo dodawanie piany nie jest konieczne,ale jeżeli chcesz żeby była lepsza możesz dodać całe rozbite jajko. Jeżeli chodzi o mnioe to tym razem nic nie dawałam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Dzięki :) Nie mogę się zdecydować na jedną wersję dziwaka bo oba zamieszczone tu przepisy są ciekawe. W gruncie rzeczy chodzi tylko o wybór mas do przełożenia, a przecież można eksperymentować i zrobić nawet coś innego... Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.