Skocz do zawartości

Roladka Drożdżowa Z Cynamonem


amelia1

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

0,5 kostki drożdży

pół kilo mąki

4 łyżki cukru+2 łyżki

3 łyżki oleju

3 żółtka

mleko

cynamon

szczypta soli

Sposób wykonania:

Drożdże, około pół szklanki ciepłego mleka, 4 łyżki cukru, szczyptę soli i troszkę mąki wymieszać tak aby drożdże się rozpuściły( zrobić rozczyn), odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce, aby troszkę urosło. Później dodać resztę mąki, olej, żółtka i mleka tyle aby ciasto było nie za żadkie, nie za gęste. Wyrobić ciasto, kiedy będzie odchodziło od ręki, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 1cm, nasmarować oliwą(około 1 łyżki), posypać obficie cynamonem, a na końcu cukrem(2 łyżki). Ciasto zwinąć jak roladkę, włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec.

Jak ktoś woli bardziej słodkie, może dać więcej cukru, ale uważam, że taka ilość wystarcza. Ciasto jest mięciutkie i smaczne. Niestety nigdy nie sprawdzałam jak długo się piecze, zawsze sprawdzam patyczkiem.

Roladkę po upieczeniu można polać polewą czekoladową, ale bez niczego też jest dobre.

Jest to proste ciasto ale bardzo je polecam:razz:

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.