Skocz do zawartości

Kalafior Zapiekany Z Sosem Serowym


DeLarge

Rekomendowane odpowiedzi

1 duży kalafior sól cukier 3/4 szklanki utartego żółtego sera 1 łyżeczka masła sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki filiżanka utartego zółtego sera 1/2 szklanki śmietany 2 łyżki bułki tartej (jedna do posypania naczynia druga do samego dania) 1 łyżka utartego masła masło to wysmarowania naczynia/formy gotujemy kalafior przez ok 8 min. (kalafior nie może być zbyt rozgotowany) w wodzie z odrobiną/szczyptą soli cukru i masła. Po ugotowaniu kalafiora dzielimy go na małe "różyczki" na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, następnie dodajemy szklankę wywaru z kalafiora dokładnie mieszamy by nie powstały grudki, zagotowujemy i ściągamy z ognia gdy już nie wrze dodajemy, ser i śmietanę + przyprawy (dodałem ciut vegety) układamy w nasmarowanym tłuszczem i podsypanym bułką tartą naczyniu kalafior i zalewamy sosem, posypujemy jeszcze serem, bułką tartą i wiórkami masła, wstawiamy go nagrzanego piekarnika do temp. 180 - 200 C na ok kwadrans smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.