DeLarge Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 1 duży kalafior sól cukier 3/4 szklanki utartego żółtego sera 1 łyżeczka masła sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki filiżanka utartego zółtego sera 1/2 szklanki śmietany 2 łyżki bułki tartej (jedna do posypania naczynia druga do samego dania) 1 łyżka utartego masła masło to wysmarowania naczynia/formy gotujemy kalafior przez ok 8 min. (kalafior nie może być zbyt rozgotowany) w wodzie z odrobiną/szczyptą soli cukru i masła. Po ugotowaniu kalafiora dzielimy go na małe "różyczki" na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, następnie dodajemy szklankę wywaru z kalafiora dokładnie mieszamy by nie powstały grudki, zagotowujemy i ściągamy z ognia gdy już nie wrze dodajemy, ser i śmietanę + przyprawy (dodałem ciut vegety) układamy w nasmarowanym tłuszczem i podsypanym bułką tartą naczyniu kalafior i zalewamy sosem, posypujemy jeszcze serem, bułką tartą i wiórkami masła, wstawiamy go nagrzanego piekarnika do temp. 180 - 200 C na ok kwadrans smacznego Cytuj
Gość bozena100 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Kalafiora w ten sposób robię bardzo często, podaje go jako dodatek do obiadu. Polecam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.