Meritsu Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2004 Do zrobienia tych pysznych ciasteczek potrzeba: 1/2 kg mąki 20 dag miodu 20 dag cukru 25 dag masła 1,5 łyżeczki sody po 1 łyżeczce (lub więcej, według gusu:)) zmielonego cynamonu, imbiru i goździków 1 łyżkę drobno startej skórki pomarańczowej Miód, cukier i masło należy na małym ogniu aż do wrzenia ogrzewać. Do ostudzonej masy dodać sodę rozpuszczoną w łyżeczce wody i dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodać przyprawy i połączyć ze schłodzoną masą maślano miodową. Ciasto należy teraz dobrze wyrobić, w folię zawinąć i do lodówki na kilka godzin włożyć. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec w temperaturze 180' przez 10 min. Pierniczki warto trochę wcześniej zrobić; najlepiej smakują po spędzonym w puszce tygodniu :) Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka Opublikowano 4 Stycznia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2005 zrobiłam na Świeta te pierniczki.Powiem ze są super,ciasto łatwe do rozwałkowania...a przede wszystkim...miekkie...polecam wszystkim.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majka5555 Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2005 pierniczki super wszyscy sie nimi zajadali i bardzo proste w wykonaniu.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.