Skocz do zawartości

Pierniczki z Finlandii


Rekomendowane odpowiedzi

Do zrobienia tych pysznych ciasteczek potrzeba: 1/2 kg mąki 20 dag miodu 20 dag cukru 25 dag masła 1,5 łyżeczki sody po 1 łyżeczce (lub więcej, według gusu:)) zmielonego cynamonu, imbiru i goździków 1 łyżkę drobno startej skórki pomarańczowej Miód, cukier i masło należy na małym ogniu aż do wrzenia ogrzewać. Do ostudzonej masy dodać sodę rozpuszczoną w łyżeczce wody i dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodać przyprawy i połączyć ze schłodzoną masą maślano miodową. Ciasto należy teraz dobrze wyrobić, w folię zawinąć i do lodówki na kilka godzin włożyć. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec w temperaturze 180' przez 10 min. Pierniczki warto trochę wcześniej zrobić; najlepiej smakują po spędzonym w puszce tygodniu :) Smacznego!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.