Skocz do zawartości

Dip Czosnkowy


Agusia

Rekomendowane odpowiedzi

skladniki 2 glowki czosnku 1 lyzka oliwy z oliwek 5 lyzek smietanylub naturalnego jogutu osaczonego na sitku ( mozna wylozyc papierowym filtrem do kawy) 4 lyzki majonezu papryka w proszku sol Rozgrzac piekarnik do 200 stopni C. Czosnek podzielic na zabki- nie obierac!!!!!!!!!! Pokropic oliwa i wymieszac zeby czosnek byl nia dobrze pokryty Ulozyc na blaszce-jedna warstwe i piec przez 25 minut do momentu az bedzie miekki. Wyjac z pieca i przestudzic. Upieczony czosnek obrac i dokladnie rozgniesc na papke ze szczypta soli. Dodac smietane ( albo jogurt), i majonez. Doprawic sola i papryka do smaku. Doskonaly mm.in.do pieczonych ziemniakow. Niezbyt duze, podluzne ziemniaki ( ok.!,3 kg) myjemy osuszamy, kroimy wzdluz na pol a potem kazda polowke jeszcze na trzy tez wzdluz. Wrzucamy do miski mieszamy z oliwa, sola i odrobina oregano tak zeby byly dobrze pokryte.Mozna jeszcze pokropic sokiem z cytryny. Ukladamy na blasze jeden obok drugiego i pieczemy ok 1-1i 1/4 godziny lub az beda zlote i chrupiace. Podajemy na polmisku a w oddzielnej miseczce podajemy dip czosnkowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.