Skocz do zawartości

Agusia

Aktywni Smakowicze
  • Postów

    168
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    1

Ostatnia wygrana Agusia w dniu 2 Października 2018

Użytkownicy przyznają Agusia punkty reputacji!

O Agusia

  • Urodziny 01.09.1975

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Chicago USA
  • Zainteresowania
    Uwielbiam gotowac, eksperymentowac, wyprobowywac nowe przepisy, szydelkuje,

Kontakt

  • Gadu-Gadu
    520040

Osiągnięcia Agusia

Współtwórca

Współtwórca (7/14)

  • Starter dyskusji
  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • core_badges_ Unikat
  • core_badges_ Unikat

Najnowsze odznaki

7

Reputacja

  1. Agusia

    Dieta Kopenhaska...

    Witam serdecznie! To znowu ja po baaardzo dlugiej przerwie! Kiedys robilam diete kopenhaska ale to glodowka przyznacie sami,! Rok temu wykryto u mnie duza niedoczynnosc tarczycy! Tak wiec od roku lecze sie i wzdycham gdy staje na wage bo nie moge nic zrzucic, wrecz przeciwnie tyje od samego patrzenia na jedzenie! Przemiana materii do kitu! Ostatnio. Znajoma polecila mi fajna diete na przyspieszenie metabolizmu! Brzmi dobrze, podobno dziala a przede wszystkim nie jest sie na niej glodnym! Czy ktos jest zainteresowany! . Chetnie sie nia podziele! Nie wiem tylko czy niektore. Skladniki beda dla was dostepne! Ja mieszkam w USA wiec niektore produkty sa inne ale mysle ,ze daloby rade czyms to zastapic ! Np hummus czyli dip z ciecierzycy albo chleb z wykielkowanych ziaren,lece zaraz robic sobie lunch na ktory mam dwie kromki tego specjalnego chleba,musztarda,ok5 dag proteiny, np chudej szynki,salata, nieograniczona ilosc swiezych warzyw, do tego 1/2 kubka zupy fasolowej lub z soczewicy o obnizonej zawartosci soli no I jakis. Owoc. Sporo tego!
  2. witam ponownie po dlugiej nieobecnosci na smacznym!

    1. Dorota

      Dorota

      Witaj, witaj Agusiu :)

  3. Agusia

    Ser Do Krakersow

    Super ser do krakersow! U mnie robi furore,! Mam nadzieje ze w Polsce dostepny jest serek Philadelphia, ser ek twarogowy o konsystencji topionego! Ja nawet uzywam go do ruskich pierogow! Ok podaje przepis: kostka serka philadelphia ( ok.20 dag). 2 zabki czosnku 1/2 malej fioletowej cebulki Grubo mielony pieprz Siekana natka pietruszki lub koperek Czosnek drobniutko posiekac i lekko podprazyc na suchej patelni-tylko nie za mocno bo bedzie gorzki! Cebulke posiekac w jak najdrobniejsza kosteczke. Czosnek, cebule, pieprz I ewentualnie szczypte soli ( ale to juz wedlug wlasnego uznania)wymieszac z serem, uformowac z niego walec I schlodzic w lodowce. Ja robie dzien wczesniej wiec wszystko sie ladnie przegryzie! Przed podaniem obtoczyc w siekanej pietruszce lub koperku! Podawac z krakersami! Polecam! Niedroga, smaczna I latwa przekaska!
  4. A oto torcik ktory moja Emilka miala w tym roku na urodzinki! byl jasny i ciemny biszkopt, przelozony kremem kakaowym i bita smietana z malinami! Calosc wysmarowana kremem kakaowym a ozdoby zrobione byly z masy cukrowej! Zalaczam zdjecia! P.S. dzieciom tort sie tak podobal ze myslalam ze na niego wejda! Noi oczywiscie wszyscy chcieli swieczki dmuchac!
  5. Uwielbiam pasty do krakersow i mam kilka przepisow na nie! PASTA Z TUNCZYKA 2 puszki tunczyka ( ja kupuje w wodzie)-dobrze odcisnac z zalewy 3-4 lodygi selera naciowego drobniusienko posiekac malutka cebulka- tez drobniutko posiekana sol, pieprz,sok z cytryny, majonez( ilosc wg wlasnego uznania) wszystkie skladniki polaczyc i doprawic, schlodzic i podawac do krakersow. Pasta serowa 1 opakowanie serka Philadelphia 1 kubeczek tartego parmezanu malutka cebulka- drobniusienko posiekana pieprz, czosnek w proszku odrobinka soli- albo wcale- bo Parmezan jest slony ok 3 duzych lyzek majonezu Wszystkie skladniki wymieszac dokladnie i przelozyc do zaroodpornego naczynka. Zapiekac w temp ok. 180 stopni az sie leciutko zrumieni z wierzchu ( bedzie troszke takie zlotawe i naokolo bedzie leciutko bulgotac) Pyszna na cieplo do krakersow- ja najlepiej lubie takie z pelnego ziarna. Smakuje jak farsz z ruskich pierogow! Mam jeszcze przepis na dip ze szpinaku i paste z kurczaka ( piers z kurczaka w puszce ale mysle ze taki ugotowany tez moze byc), daj znac czy chcesz to wrzuce na forum. Powodzenia i smacznego!
  6. Agusia

    Łosoś

    Ja bym lososia raczej nie smazyla! Sprobuj w folii! Pyszny!
  7. Agusia

    Łosoś

    A ja polecam przepis na lososia- ostatnio przeze mnie wyprobowany!\ 2 filety z lososia-ze skora 4 plastry cytryny 4duze plastry fioletowej cebuli oliwa z oliwek sol, pieprz, rozmaryn swiezy lub suszony- drobniutko posiekany 2 kawalki folii aluminiowej Filety umyc. Kazdy natrzec oliwa i przyprawami oblozyc z wierzchu plastrami cebuli i cytryny. Zawinac w folie aluminiowa. Piec ok 15-20 minut. Pyszny! Soczysty i pachnacy! Nigdy nie bylam wielka fanka lososia ale teraz go lubie! Np z salatka z pomidorow, mozzarelli ( swiesej! w wodzie), swiezej bazylii, octu balsamicznego, oliwy soli i pieprzu. Polecam doraco!
  8. No musze przyznac ze Emilka troche urosla od mojej ostatniej wizyty na smacznym. Lobuziak i maly cwaniaczek z niej co niemiara! A buzia to jej sie doslownie nie zamyka! Mowi po polsku, po angielsku a nawet pare slow po hiszpansku! spiewa piosenki po polsku i po angielsku. Ale jedzonko to chyba bardziej polskie lubi, bo przeciez nic nie zastapi polskiego zurku z jajem i kielbaska, krupniku czy tez pomidorowki! Teraz mam mnostwo roboty bo ostatnio wpadlam w szal robienia na szydelku! Ostatnio sa to ozdoby na choinke! Byla tutaj w wakacje mama naszej sasiadki i nauczyla mnie robic na szydelku no i okropnie mi sie to spodobalo! Teraz szydelkuje, robie na drutach , szyje na maszynie a korci mnie tez zeby powyszywac troche krzyzykami- mam kilka niedokonczonych projektow! Poza tym troszke pracuje, prowadze caly dom i wychowuje corcie ( no i czasami znajduje chwilke czasu zeby zajrzec na smacznego lub nasza klase)! Jedna kobieta u ktorej pracowalam powiedziala ze jestem" busy bee" -czyli po polsku zajeta pszczolka! Pozdrawiam serdecznie!
  9. Ja tez skusilam sie na te buleczki i musze przyznac ze sa pyszne! Wczoraj wieczorem o godz 21ej polapalam sie ze nie mam pieczywa na niedzielne sniadanko. Szybciutko zarobilam ciasto a dzisiaj rano upieklam. Na sniadanie mielismy pyszzniutkie jeszcze cieple buleczki! Z polowy zrobilam malenkie buleczki a z reszty zrobilam chlebek i upieklam w podluznej foremce. Super! Ja uzylam tzw "bread flour" czyli maki chlebowej ale nastepnym razem dodam troszke otrab albo maki z pelnego przemialu albo jakis ziarenek, np slonecznika, dyni lub tez siemienia lnianego! Polecam goraco ! Niezbyt duzo roboty a efekt wspanialy! Ja daje ocene celujaca!
  10. Oto artykul jaki dostalam w email od znajomego! Co o tym sadzicie!? Odwiedź moją stronę
  11. Witaj Ineczko! W koncu po mojej dlugiej nieobecnosci z powrotem zawitalam jak ten syn marnotrawny! Zobaczylam ten przepis i mam ochote go wyprobowac, tylko nie wiem kiedy , bo jestem na diecie i nie wszystko chce w siebie pakowac!Pozdrawaim serdecznie!
  12. Agusia

    Salatka Z Brokulow

    Polecam goraco ten przepis. Ja osobiscie nie jestem szalona na punkcie brokulow ale te salatke uwielbiam. No i warto tez dodac ze jest w niej duzo witaminek, itp pozytecznych skladnikow jak np zelazo! Pyszna do pieczonego miesa, i mysle ze ladnie tez bedzie sie prezentowac na swiatecznym stole. SKLADNIKI: 2 brokuly kwasne jablko cebula garsc suszonych zurawin ( mam nadzieje ze mozna je kupic w polskich sklepach) sol, pieprz, szczypta cukru odrobinka soku z cytryny oliwa z oliwek( jasna) albo olej zielony koperek- ja daje mrozony kilka lyzek majonezu Brokuly porozdzielac na jak najmniejsze rozyczki, takie wielkosci orzecha wloskiego), wrzucic do sitka i przelac wrzatkiem. Dodac zurawiny oraz jablko i cebulke posiekane w kosteczke. Zakropic sokiem z cytryny, dodac cukier, sol, i pieprz, wymieszac, a nastepnie zostawic na kilka minut zeby sie troszke przegryzlo. Dodac koperek, oliwe i majonez. Ilosc wg wlasnego uzanania- ja daje 2-3 lyzki. Calosc wymieszac i schlodzic przed podaniem. Polecam goraco!
  13. Witam serdecznie! Ciacho brzmi dobrze, zapowiada sie na hit! Mam tylko pytanko, a dokladniej 4 pytanka: 1-jak duze maja byc te puszki ananasa-wagowo ile dag? 2-to ma byc ananas w krazkach, czy tez w malych kawalkach? 3- czy sok tez wykorzystujemy czy poprostu mozemy go wylac? 4-jaki kokos uzywamy, zwykly czy slodzony? Z gory dziekuje za odpowiedz! Wkrotce pewnie wyprobuje przepis, bo idzie lato a to mi wyglada na lekkie ciacho- owoce i bita smietana a nie kremy maslane!
  14. Dzisiaj jadlam u znajomych przepyszne danie! Jest nia zapiekanka z piersi kurczaka. Wiem ze takich przepisow bylo juz duzo ale ta jest naprawde warta polecenia. podaje skladniki ZAPIEKANKA Z PIERSI KURCZAKA I warstwa-piersi z kurczaka, pokrojone na mniejsze porcyjki -dokladnie obtoczone w mieszanince majonezu i Vegety oraz pieprzu mysle ze ok. 3 podwojne piersi sa wystarczajace na duza zaroodporna prostokatna foremke II warstwa- kilka owocow Avokado, startych na tarce o duzych oczkach ( pokroic wczesniej pozostale skladniki a avokado rozdrobnic na koncu bo szybko ciemnieje!), rozsmarowac na miesku III warstwa - cebula pokrojona w kostke IV warstwa-papryka tez pokrojona w kostke ( ladnie wyglada np zolta i czerwona)- mysle ze 2 wystarcza V wartwa- pieczarki pokrojone w dosc gruba kostke Wszystko ladnie ulozyc w foremce i zapiekac ok 25 min. w dobrze nagrzanym piekarniku. VI warstwa- Na koncu posypac tarta mozzarella ( lub innym serem ktory lubicie) i zapiekac az ser sie zrumieni. Kolejne warstwy mozna lekko oproszyc sola i pieprzem ale to juz wedle wlasnego uznania. Goraco polecam! Super do pieczywa, ziemniaczkow, ryzu i makaronu. Super smakuje z surowka z porow! Dajcie znac co sadzicie o tym przepisie!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.