Basia K Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Ja już jutro biorę się za pączki. W czwartek idę do pracy na ranną zmianę,a że pracuję w sklepie firmowym piekarni-cukierni-mamy zamówionych 7000 pączków!!!Myślę,więc,że we czwartek nie będę mogła na nie patrzeć :(??: No,ale do rzeczy....W różnych przepisach różne zdania na temat tłuszczu,w którym smaży się pączki-olej,margaryna,smalec... A co Waszym zdaniem jest najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 mi najbardziej smakowały pączki smażone we fryturze...podobnie mam z frytkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 :( droga Basiu strasznie ci zazdroszcze tych"7000" paczkow ,uwielbiam szczegolnie te z lukrem niestety te angielskie w niczym nie przypominaja "naszych",sama raz sprobowalam zrobic -niestety bardziej przypominaly gline ,ale za to wychodza mi super oponki i te zrobie ,pieke je pol,na pol olej+smalec pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Ja smażę pączki zawsze na oleju z dodatkiem spirytusu (z przyzwyczajenia) ;) Najtaniej to jest chyba smażyć paczki na smalcu - ale nigdy nie smażyłam na nim, muszę kiedyś spróbować. Nie wiem czy jest jakaś różnica w smaku między pączkami smażonymi na oleju a pączkami smażonymi na smalcu :) O pieczeniu pączków na margarynie nigdy nie słyszałam, czy ktoś z Was piecze na margarynie :grin: Ps. Basiu - dużo to Ci nie pomogłam :( ...a co do piekarni to chyba jeden raz w życiu chciałbym się znaleźć w tej piekarni w towarzystwie takiej ilości pączków :) u mnie w domu najwięcej było chyba około 100 pączków - a potem szybko znikały :grin: :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Kate Znam opinie na temat angielskich (nie z nazwy :grin: )pączków.Mam w Londynie 2 kuzynki.Gdy przyjeżdżają do Polski zawsze kupuję im półhurtowe ilości pączków,które wręcz pochłaniają :( Dorotko-Justyna w swoim przepisie na pączki podawała,że smaży na palmie.Też wcześniej o tym nie słyszałam. Dolewasz spirytusu do oleju? Ile? Co do ilości pączków u mnie w sklepie,nie macie czego zazdrościć.Po pewnym czasie zupełnie innym okiem się na to patrzy.Ja nie pamiętam już,kiedy ostatni raz jadłam pączka :(??: Najadam się oczami i nosem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Basiu ja robię tak samo jak moja mama - dolewam 1 kieliszek spirytusu (około 25 ml) do zimnego oleju, i 1 kieliszek spirytusu dodaję też do ciasta, tuż przed formowaniem pączków. Z tymi pączkami to doskonalę Cię rozumie Basiu, bo ja jak czasami przygotowuję przyjęcia urodzinowe dla mojej rodzinki to - jak już się na to wszystko napatrzę to potem jestem najedzona i bardzo mało z tego zjadam, np. z całej blaszki ciasta zjem tylko mały kawałeczek, żeby tylko spróbować czy dobre wyszło :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 ja baaardzo rzadko robię pączki, ale zawsze ma oleju. Gdy kupuję w sklepie to na pewno rozpoznam, jeśli były smażone na smalcu. Czuję różnicę w smaku. Basia K pewnie w walentynki też macie dużo roboty z torcikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Akurat torciki i ciastka tzw deserowe przywożone są z innej cukierni-najgorsze jest wykładanie ich do lodówek :)??: Pamiętam,jak na początku nie miałam jeszcze wprawy-spadła mi cała blacha z wz-tkami :grin: Nie było mnie dziś w pracy,więc nie wiem ile ich dostaniemy. Dorotko,ja zawsze jem po wyjściu gości :( Czy spirytus można zastąpić wódką? Ale mam pytań,co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Basiu nic nie szkodzi, pytaj śmiało :), jak to mówią - kto pyta nie błądzi - myślę, że można tylko trzeba byłoby jej dać więcej :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 No,tak % są bardzo ważne :( :) :grin: Jutro zdam dokładną relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Basiu na pewno wyjdą Ci pyszniutkie pączki :) ...dodam jeszcze, że po upieczeniu każdy paczek u mnie trafia na ręcznik papierowy to dodatkowo zmniejsza ilość tłuszczu w pączku :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Pączusie już gotowe.Robiłam z przepisu Justyny K.Jednego już zaliczyłam. Smażyłam,Dorotko,Twoim sposobem-na oleju z dodatkiem spirytusu :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behatka Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Właśnieskończyłam smazyć pączusie, tradycyjnie zawsze smażę na oleju i smalcu-pół na pół.Teraz muszę odganiać domowników, żeby zostawili trochę na jutro :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Cieszę się Basiu, że skorzystałaś z mojego sposobu smażenia. Na pewno wyszły Ci smaczniutkie pączki :lol: Behatko, podejrzewam, że wyszły Ci bardzo dobre pączki, i domowników nie będzie się dało tak łatwo od nich odgonić, i być może jutro będzie powtórka pieczenia pączków :wink: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.